top of page

MENISSKADER

Meniskskader rammer hvert år mange unge sportsaktive mennesker. Operation med artroskopi er desværre ofte nødvendigt.

Meniskskade

Knæets menisker er to halvmåneformede bindevævsskiver, som ligger mellem skinneben- og lårbensbrusken. Man taler om en udvendig menisk, som ligger i den del af knæleddet, som vender væk fra det andet ben. Og en indvendig menisk, som ligger i den del af knæleddet, som vender ind mod det andet ben.

Meniskens funktion er primært at optræde som støddæmper. Den tager en del af belastningen fra knoglerne ved gang og især ved løb. Hvis ikke vi har menisken, vil ledbrusken blive belastet meget hårdt, hvilket kan føre til slidgigt (artrose) på sigt. Menisken er også med til at give en vis stabilitet i knæet.

Meniskskader opstår oftest, når der kommer en form for vrid af knæet, mens det er bøjet. Derved kan en menisk komme i klemme mellem lårbensknoglen og skinnebenet og blive vredet i stykker. Dette vil medføre smerter, hævelse og muligvis aflåsninger af knæet.

Meniskskade kan som regel diagnosticeres ved en klinisk undersøgelse. I tvivlstilfælde kan man udføre en ultralyd-, eller bedre en MR scanning.

Hvordan behandles en menisklæsion?

En skade i menisken heles sjældent af sig selv, og de fleste må derfor opereres. Alle meniskoperationer foregår ved artroskopi (kikkertoperation ) Det er aldrig nødvendigt at åbne knæet.

Som grundregel vil man prøve at bevare så meget af menisken som muligt.

Hvis der kun er en lille læsion i den kant, der vender ind i leddet, kan det være nok at glatte kanten lidt til, eller eventuelt slet ingenting gøre.

Hvis det drejer sig om en læsion, der gør at et stykke af menisken kan komme i klemme, kan man fjerne dette stykke af menisken.

Hvis der er en lang revne i menisken, og revnen sidder tæt på ledkapslen hvor menisken hæfter, er der en god mulighed for (ca. 70-80 procent), at læsionen kan hele. I disse tilfælde bør menisken sættes fast igen. Til dette formål anvendes forskelligt materiale, enten en slags sytråd eller såkaldte søm eller pile, som opløses over måneder og således ikke skal fjernes igen. Denne operationstype kan foretages i lokalbedøvelse, men man vil ofte foretrække fuld bedøvelse (narkose). Efter artroskopi med eller uden meniskkirurgi vil man hurtigt kunne gå almindeligt igen. Hvis menisken er blevet syet, skal man oftest anvende en hængselsskinne i cirka seks uger, og der vil efterfølgende være brug for fysioterapeutisk genoptræning.

Tekst af ortopædkirurg Erik Kjærsgaard,

Vi tilbyder blandt andet undersøgelse og behandling af følgende lidelser:

GOLFALBUE

TENNISALBUE

SKADER/FORKALKNING I ALBUE

BEVÆGELSESINDSKRÆNKNING

AFKLEMNING AF NERVER

KORSBÅNDSSKADER

MENISKSKADER

bottom of page