MAVEBALLON FAQ

FAQ 1

Hvordan virker en maveballon?

En maveballon virker ved at tage plads op i mavesækken, så der er plads til mindre mad. Desuden virker den ved at tynge ned i mavesækken, så der sendes mæthedssignaler op til hjernen.

Mavesækken tømmer sig langsommere. Derfor vil man spise mindre portioner og undgå at småspise mellem hovedmåltiderne.

Hvor længe kan ballonen blive i mavesækken?

Denne nyudviklede kvalitetsballon kan blive i mavesækken et helt år. Tidligere maveballoner kunne kun ligge i maven i 3 måneder inden de skulle fjernes.

Hvor meget kan man tabe sig?

Vægttabet med en maveballon og samtidig tæt rådgivning af special uddannede diætister er i gennemsnit 20-25 kg.

Vægttabet opnås i løbet af et halvt år til 9 måneder. Maveballonen skal blive på plads i et helt år for at sikre sig mod vægtøgning igen. Det er vigtigt at fastholde sunde spisevaner og motion hvis vægttabet skal holde. Især efter ballonen fjernes er det vigtigt at fastholde den nye livsstil.

Hvordan foregår det når ballonen skal lægges ind?

Ballonen lægges ned i mavesækken i forbindelse med en almindelig kikkerundersøgelse af mavesækken ( gastroskopi). Man kommer i bedøvelse (en “rus”) mens ballonen lægges ned. Det tager ca 15-20 minutter at få en maveballon lagt på plads. Man skal være fastende i 6 timer før og tørstende i to timer før gastroskopien. Man skal huske at tage sin sædvanlige medicin.

Hvordan fjernes ballonen igen?

Ballonen fjernes igen ved en kikkerundersøgelse i en kortvarig bedøvelse.

Man skal spise flydende kost i 7 dage forud for ballonfjernelsen.

Kan ballonen reguleres?

I enkelte tilfælde kan det være en fordel at fylde mere væske i ballonen efter nogle måneder for at opnå et større vægttab. I sjældne tilfæde kan det være påkrævet at gøre ballonen mindre hvis den generer for meget.(ca. 5%)

Det foregår på samme måde, som når ballonen lægges ned. Dvs. ved en ambulant gastroskopi i overfladisk bedøvelse (“rus”).

Hvor længe skal man være sygemeldt?

Det anbefales at man er sygemeldt 4 til 7 dage. Den første uge man har ballonen skal man begrænse hård fysisk aktivitet. Men herefter er det muligt at genoptage sine normale aktiviteter, og det er en god ide at vænne sig til regelmæssig træning efter eget valg.

Hvem kan få en ballon?

Da vægttabet i gennemsnit er 20-25 kg egner ballonen sig bedst til personer med en overvægt på op til 30 kg. Hvis man opnår at blive normalvægtig eller kun moderat overvægtig efter ballonbehandlingen er der også størst chance for at vægttabet kan fastholdes når ballonen bliver fjernet igen efter et år.

Det vil sige at de bedste resultater på kort sigt og på lang sigt ses når BMI er under 40.
 

Der er en række medicinske tilstande som kan umuliggøre en ballonbehandling. Det kan afklares efter en konsultation med speciallægen. Se også FAQ 2 siden.
 

Det er også muligt at gennemføre et effektivt vægttabsforløb med hjælp fra vore diætister hvis man ikke kan få en ballon.
 

Hvis man har et BMI på mere end 40, og harbehov for at tabe sig mere end 25 kg kan man overveje vægttab med vores maveknap

Er det en ny behandling?

Maveballon har været brugt mere end 15 år så der er samlet meget viden og erfaring med ballonbehandlingen. Metoden har ikke været anvendt ret meget i Danmark fordi ballonen hidtil kun kunne ligge i tre måneder og de fleste patienter tog på igen når ballonen blev fjernet.

Nu er der udviklet nye og sikrere ballontyper, som kan tåle at ligge op til et helt år i mavesækken.

Der er flere videnskabelige undersøgelser som dokumenterer behandlingens værdi.

Er der bivirkninger eller komplikationer?

Ballonbehandlingen er generelt en sikker og ufarlig behandling. Men der er en lille risiko for komplikationer. I starten oplever de fleste en del ubehagelig kvalme og mange opkastninger, som dog går over efter 1 til 2 uger. I den periode må man spise kvalmestillende medicin.

Hvis kvalmen bliver uudholdelig kan det blive nødvendigt at gøre ballonen mindre eller helt fjerne den igen. Hvis der stadig er opkastninger efter en uge kan man få væskemangel. Derfor er det vigtigt at være i kontakt med Privathospitalet Møn så problemerne kan fanges i tide og behandlingen justeres.

Det anbefales at spise forebyggende mavesårsmedicin for at undgå mavesår mens ballonen ligger i mavesækken.

Af samme grund må man ikke spise magnyl og NSAID medicin.

Behandling med blodfortyndende medicin er ikke tilladt.

Ballonen kan blive utæt, og i så fald skal den fjernes  så den ikke sætter sig fast i tarmen og giver tarmslyng. Der er blåt farvestof I ballonen som farver urinen grøn hvis ballonen bliver utæt.

Der kan opstå forstoppelse når man ændrer kostvaner.

Hvis man bliver gravid skal maveballonen straks fjernes.

Man må ikke dyrke kampsport eller kontaktsport med en ballon i mavesækken.

Kan man spise alt? eller er der begrænsninger? 

Man har ikke trang til at spise lige så meget med en ballon i mavesækken.

Hvis man spiser for fed mad eller for sød mad kan det føles ubehageligt. Da mavesækken tømmer sig langsomt med en ballon i maven og fed mad yderligere forsinker tømningen af mavesækken risikerer man at mavesækken overfyldes ved for store , for hyppige eller for fede måltider, og det kan være farligt! Og der skal nogle gange ikke så meget til før mavesækken bliver overfyldt. Så lad være med at spise hvis mavesækken ikke er klar.

Hvor længe holder vægttabet? 

Den største del af vægttabet opnås i løbet af tre til seks måneder. Men vægttabet kan fortsætte så længe ballonen er på plads i mavesækken.

Når ballonen får lov at blive i mavesækken et helt år er det for at fastholde vægttabet og indarbejde nye sunde kostvaner og motionsvaner.

Undersøgelser viser at det tager op til tre års indsats at opnå varig effekt af livsstilsændringer. Der er derfor risiko for vægtøgning igen efter ballonen bliver fjernet hvis man ikke fortsætter en regelmæssig tilknytning til sin diætist. Man kan også have gavn af en telefon app hvor vægten registreres dagligt eller ugentligt så man kan sætte ind hvis vægten skulle begynde at stige igen.

75% kan fastholde et vægttab på mere end 10% af vægten efter tre år.

Det er muligt at gentage ballonbehandlingen og på den måde tabe sig igen og undgå en operation.

FAQ 2 – Kontraindikationer

Der er en række medicinske tilstande som kan umuliggøre en ballonbehandling. Tal med din læge om det før du overvejer behandling med maveballon.
 

 • Gastroparese

 • Ustabil diabetes

 • Mavesår

 • Crohns sygdom

 • Spiserørsbrok større end 5 cm

 • Spiserørskatar

 • Refluks

 • Åreknuder i spiserør/mavesæk

 • Levercirrhose

 • Øget blødningsrisiko – brug af aspirin, NSAID, AK behandling

 • Tidligere kirurgi på mavesækken

 • Pancreatitis

 • Graviditet

 • Psykisk ustabilitet

 • Depression

 • Alkohol og medicinmisbrug

 • Spiseforstyrrelse

 • Pacemaker

 • Forhøjet blodtryk

 • Hjerte rytme forstyrrelser

 • Sclerodermi

 • Visse Autoimmune sygdomme​