MAVEKNAPPEN®

Fremgangsmåde

Placeringenn af PEG sonden  til Aspirations terapien foregår ambulant.

Der udføres en gastroskopi (kikkertundersøgelse af mavesækken) understøttet af en let rus, som administreres af en anæstesilæge. Der lægges lokalbedøvelse, der hvor PEG sonden føres ind gennem bugvæggen til mavesækken. Hele proceduren tager omkring 15 minutter. Efter en kort obsevationsperiode på ca en time kan man tage hjem. Det anbefales at man er sygemeldt i en uge. Smerter ved sonden behandles med Paracetamol og NSAID.

Ti til 14 dage senere påbegyndes selve behandlingen. PEG sonden tilpasses og man instrueres i brugen af skyllesystemet.

Det er meningen at man skal skylle tre gange om dagen i forbindelse med de tre hovedmåltider. Maden skal tykkes meget grundigt, man skal give sig god tid til måltidet. Tyve minutter efter måltidet er slut kan man så skylle mavesækken tom for madrester. Det er herved muligt at fjerne op til 1/3 af de kalorier som man lige har spist.

Det første år man anvender aspirations systemet  går man til kontrol ca. hver 6 uge. Dette for at hjælpe med at lægge kosten om til sundere spisevaner og lære sig hvilken mad der er nemmest at skylle ud bagefter, og hvilken mad man helst skal undgå. Sondens længde skal også afkortes efterhånden som man bliver mindre og mindre. Efter det første år vil de fleste have opnået deres målvægt og herefter går man til kontrol ca fire gange om året.

Nogle vil have glæde af egentlig psykologbehandling og de fleste vil have glæde af  diætistvejledning. Det er op til individuel vurdering om man ønsker dette.

Når vægten er blevet normal behøver man ikke længere skylle tre gange om dagen, men kan trappe ned til først to gange, siden én gang om dagen. Til sidst kan man helt undvære at skylle. Såfremt man da kan kolde vægten konstant uden at skylle kan man fjerne PEG sonden igen i forbindelse med en ambulant gastroskopi.

Det lille sår på huden og kanalen ned til mavesækken lukker af sig selv.

Du kan læse mere om Maveknappen her