SIGMOIDEOSKOPI

Kikkertundersøgelser endetarm (sigmoideoskopi)

Kikkertundersøgelse af endetarm og nederste del af tyktarm (sigmoideoskopi)
Sigmoideoskopi er en kikkertundersøgelse af endetarmen samt den nederste tredjedel af tyktarmen. Ved denne kikkertundersøgelse føres en lillefingertynd, bøjelig slange (et sigmoideoskop) gennem endetarmen og op til den nederste del af tyktarmen.

Formålet med denne undersøgelse er at finde forklaring på blødning og ændrede afføringsvaner, oftest som følge af polypper, rifter og hæmorider. Kikkertundersøgelse af endetarmen benyttes desuden til at afsløre sygelige forandringer i endetarmen, som fx. syge tarmslimhinder og kræft.

Da det er i endetarmen og den nederste del af tyktarmen de fleste kræftknuder og polypper findes, kan de fleste kræftknuder og polypper påvises hos personer, der ellers ikke har tarmsymptomer ved at kombinere en afføringsundersøgelse for blod med en sigmoideoskopi.

Forberedelse til sigmoideoskopi

Det er vigtigt at tyktarmen er godt udrenset.

3 dage før undersøgelsen: Du må ikke spise brød med kerner, tomater, æbler, appelsiner, vindruer og andre kerneholdige frugter.

Dagen før undersøgelsen bør du sørge for at indtage rigelig væske, mindst 2 liter, ligesom du også kun bør indtage flydende kost og ingen mælkeprodukter.

På selve undersøgelsesdagen må du gerne spise almindelig morgenmad, da du ikke skal være fastende.

Midler til udtømningen får du tilsendt / medgivet. Toilax kombinationspakke (bestående af 4 tabletter + 1 tube). Følg den påtrykte vejledning.

Sigmoideoskopi – selve undersøgelsen

Ved undersøgelsen skal du ligge på den ene side, oftest venstre. Lægen udfører kikkertundersøgelsen ved at føre sigmoideoskopet ind gennem din endetarm og op til den nederste del af tyktarmen, hvorefter tarmen undersøges. Selve undersøgelsen er hurtigt overstået og tager mellem 5-15 minutter. Sigmoideoskopi kræver ingen form for bedøvelse. Undervejs kan evt. tages enkelte vævsprøver, hvilket er uden gener og følgevirkninger.

Bivirkninger ved kikkertundersøgelse af endetarmen

Det er som regel ingen smerter forbundet med kikkertundersøgelse af endetarmen. Når der pumpes lidt luft ind i tarmen under undersøgelsen, er det normalt at opleve en let trykkende fornemmelse og trang til at slippe af med luften. Efter undersøgelsen suges luften ud igen.

Komplikationer

Sigmoideoskopi anses for en sikker undersøgelse, men der er en lille risiko (mindre end 0,1 %) for komplikationer. Komplikationer optræder hyppigst, hvis der er fjernet polypper eller udført anden behandling under undersøgelsen. I de tilfælde kan der forekomme blødning eller hul gennem tarmens væg. I visse tilfælde kan sådanne komplikationer nødvendiggøre operation.

Efter undersøgelsen

Du er normalt klar til at komme hjem igen umiddelbart efter undersøgelsen.
Ved uventede symptomer efter undersøgelsen, kraftige mavesmerter, blødning mm., bedes du ringe på vores akuttelefonnummer. Dette bliver udleveret inden undersøgelsen.

Undersøgelsens resultat vil blive forklaret efterfølgende. Skal der foretages vævsprøveundersøgelser, kan en yderligere konsultation blive nødvendig.

Kikkertundersøgelser:

KOLOSKOPI

GASTROSKOPI

SE PRISER

VENTETID KIKKERTUNDERSØGELSE

Læger:

SØREN MADSEN